Skip to main content

Toename autokilometers in 2021 maar nog niet op oude niveau

Nederlandse personenauto’s legden in 2021 in totaal 103,4 miljard kilometer af in binnen- en buitenland. Dat is 2,8 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze stijging was het aantal afgelegde kilometers nog altijd lager dan voor de coronapandemie. In 2019 werd er 122,5 miljard kilometer gereden met de auto, 18,5 procent meer dan in 2021. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Niet alleen je huis slim indelen

Dat betekent dat er inderdaad nog geregeld wordt thuis gewerkt. Dit vraagt dus iets van je thuisomgeving: een goede werkplek, uiteraard. Niet iedereen heeft heel veel vierkante meters. En bovendien moet er rekening worden gehouden met iedereen in huis. Er zijn steeds meer slimme oplossingen, die bij de ontwikkeling van een woning direct kunnen worden meegenomen. Maar er is meer nodig.

Tijdens de lock-downs bleek ook dat mensen vereenzaamden en te weinig buitenshuis kwamen. Dit vraagt dus om een andere manier van wonen. Andere voorzieningen in de directe omgeving. Zeker in stedelijke gebieden. 

Meer ruimte en minder eenzaamheid

Het is belangrijk dat er goede groenvoorzieningen zijn. Groen levert  onder meer een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van hittestress en een betere waterhuishouding in stedelijke gebieden. Maar uit diverse onderzoeken is gebleken dat een natuurlijke omgeving daarnaast op verschillende manieren bijdraagt aan de gezondheid van de mens. Contact met de natuur zorgt voor meer geluk en vermindert stress. Het bevordert vitaliteit, creativiteit en stimuleert ontmoetingen tussen mensen. Zo blijkt onder andere uit onderzoeken van de WUR (Wageningen University & Research). Daarom is het belangrijk dat iedereen ook een goede ‘buitenplek’ heeft. Het is slimmer om de buitenruimte te delen; beter dan ieder een postzegeltje. Want we leven in Nederland nou eenmaal met veel mensen op een kleine ruimte. Samen kun je meer hebben: een gezamenlijk moestuin, een ruimte voor het gereedschap om te tuinieren, fijne eetplekken of een plek om even languit te liggen. Meer ruimte en natuur om van te genieten en minder eenzaamheid.   

Een andere kijk op vastgoed

We leven in een wereld waarin erg veel gebeurt. Van Corona-pandemieën tot stikstofproblemen. Van eenzaamheid tot welvaartsziektes. Door slim oplossingen te combineren, kan ook de ontwikkeling van nieuwe leefomgevingen bijdragen aan de oplossingen van de uitdagingen van vandaag. Er liggen veel kansen. Laten we er goed mee omgaan!

De impact van thuiswerken
Niels

Niels