Skip to main content

Onze maatschappij is moe en verhard; wat kunnen we doen?

We leven in een maatschappij waar veel van ons gevraagd wordt. Een prestatiemaatschappij. Ambitie, efficiëntie en hard werken zijn belangrijk. En daar verwachten we erkenning, geld en voldoening voor terug. We leggen onszelf veel op en verwachten ook veel van anderen. We zijn altijd bereikbaar. Alles moet snel. Een reactie, of een bestelling die is geplaatst. En apps helpen ons om alles in de gaten te houden; van je slaap, hoeveel stappen je maakt, calorieën verbrandt en wanneer we de volgende afspraak hebben. We sporten om er goed uit te zien en ter compensatie van het vele stil zitten. We spreken veel af met vrienden om ‘sociaal involved’ te zijn. Op sociale media delen we onze prestaties, meningen en hoe gezellig we zijn, en vinden vervolgens weer wat van anderen; liken hun bericht of we vinden het maar niets.  

We krijgen bijzonder veel prikkels, hebben keuzestress en staan altijd aan. We pakken nog nauwelijks echte rust. En hebben kortere lontjes. De maatschappij is onrustig, vereenzaamt en verhardt. Corona zorgde voor een rem, maar ook voor vereenzaming. Dat gold zeker voor jongeren, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers, maar ook voor mensen die thuiswerkten en nauwelijks meer buiten of onder de mensen kwamen. Het aantal mensen met een burn-out stijgt gestaag.

Thuiswerken, individualisering, verharding, te weinig bewegen, minder voor anderen doen, of gewoon niet door hebben dan een ander iets nodig heeft. Het hoort er kennelijk allemaal bij. 

Beeld je eens in….

Hoe mooi zou het zijn als we op heel veel kleine stukjes in Nederland, in stedelijke buurten, mensen weer wat meer bij elkaar brengen. Meer groenvoorzieningen realiseren, omdat dat goed is voor de natuur, maar ook bewezen positief effect heeft op mensen. Stel nou dat er een grote moestuin is, waarin gezamenlijk wordt gewerkt, waardoor je lekker bezig bent en ook ven contact hebt met buren. Een tuin samen waarin je elkaar ontmoet, even eet met vrienden maar ook een praatje maakt met de buurvrouw. Waar grote barbecues staan, die worden gedeeld. Waar pakketten die worden bezorgd op een centrale plek worden afgeleverd, zodat je er geen rekening mee hoeft te houden. Een waterput is voor de tuin, zonnecellen op het dak voor eigen voorziening. 

Sociaal, duurzaam, waardevol

Je huis slim is ingedeeld, waardoor je niet veel ruimte nodig hebt. Een woning die betaalbaar is, maar wel duurzaam, van alle gemakken voorzien en ook fijn is om bijvoorbeeld thuis te werken. Want dat doen we steeds meer. Je kunt dus altijd even naar buiten en voelt je niet opgesloten of eenzaam. Want dat was wat er veel gebeurde in Corona-tijd.

En wil je nog even wat verderop zijn? Dan pak je een deelscooter of deelauto. Die staat voor de deur. Wil je je liever terugtrekken? Want natuurlijk is dat ook heel fijn; dan plof je op de bank met een boek uit de buurtbibliotheek. Want waarom een boek in de kast zetten en het één keer gelezen te hebben? Leuker als een ander er ook plezier van heeft. En heb je wat hulp nodig en wellicht is er een buurtbewoner die kan helpen? Of wil je ideeën delen? Dan kun je de speciale buurtapp gebruiken. Met die app worden bewoners dichter bij elkaar gebracht (het is dus geen controlerende of dwingende, maar een verbindende app). Een woning in zo’n buurt is toch op alle manieren waardevol, of niet?

Beetje bij beetje Nederland mooier maken

Klinkt dit als een droom? Nee hoor, dit is onze ambitie. We vinden namelijk dat als nieuwe woningen worden gerealiseerd in een buurt, dat vastgoedproject ook meteen een bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld. Elke stapje draagt bij. Met die vele kleine stukjes in Nederland, willen we steeds meer blije bewoners creëren, en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Want we hebben veel uitdagingen als maatschappij; laten we er wat aan doen. Mooie ambitie toch? We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Imagine….het fundament voor een mooie toekomst

Meer blije bewoners
Niels

Niels