Vorige week heeft Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Maarten van Ooijen zijn vervolgaanpak Eén tegen eenzaamheid 2022-2025 gestuurd naar de Tweede Kamer. Een aanpak die hard nodig is nu bijna de helft van de Nederlanders zich eenzaam voelt en één op de tien sterk eenzaam. De nieuwe aanpak die gepresenteerd wordt in de Week tegen Eenzaamheid is gericht op Nederlanders van alle leeftijden. De Coronacrisis heeft namelijk laten zien dat iedereen zich eenzaam kan voelen. Voor de vervolgaanpak is deze kabinetsperiode €40 miljoen extra beschikbaar gemaakt. Daarnaast start er een campagne genaamd `Een klein gebaar kan het verschil maken`.
We juichen dit initiatief uiteraard toe. Goed dat er aandacht en budget is om eenzaamheid te verminderen. We denken alleen dat er nog meer kan worden gedaan door bij de kern te beginnen. Door leefomgevingen te creëren waarbij men veel meer – automatisch – samenkomt. Door hofjes te ontwikkelen waar jong en oud wonen, waar een (moes)tuin is waarin samen wordt gewerkt, zelf compost wordt gemaakt voor die tuin. Plekjes zijn om te ontspannen of samen te komen. Waar spullen worden gedeeld, zoals boeken, gereedschap en ga zo maar door. Waar even naar elkaar wordt omgekeken, het pakketje dat is bezorgd wordt opgevangen en waar een speciale app nog zorgt voor extra verbinding. Meteen dus een plek waar je meer buiten komt, ook al heb je geen ‘eigen tuin’. Je je vertrouwd en veilig voelt.
Oproep aan alle betrokkenen
Wij geloven dat dit soort leefomgevingen het verschil maken en resulteert in blijere bewoners. We roepen daarom gemeentes, provincies, investeerders, woningcorporaties, ontwikkelaars en andere betrokkenen op om nu meteen het verschil te maken. We staan voor een stevige uitdaging met onze maatschappij die alleen maar verder vergrijst, vereenzaamt, en vermoeider raakt. Laten we meerdere sporen bewandelen om eenzaamheid – en meer – tegen te gaan.